Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 6 februari 2019

Voor een effectief drugsbeleid.

Ons drugsbeleid werkt niet. De illegale drugshandel is gigantisch groot en de criminele sector verdient er miljarden mee. Jesse Hijink, fractiespecialist van D66 Nijmegen, wil dat gemeente Nijmegen kiest voor decriminalisering. Hij heeft hier het volgende over te zeggen:

Een effectief drugsbeleid. Dat is waar D66 voor staat. Geen keuzes gemaakt op basis van onderbuikgevoelens. Niet wegkijken als deze keuzes niet blijken te werken.

Dit, wegkijken, is precies wat er nu wel gebeurt. Het huidige drugsbeleid schiet namelijk tekort. Veel van dit beleid is landelijk, maar we merken ook in Nijmegen hier steeds meer de gevolgen van.

Handhaving werkt niet

De productie van drugs brengt in haar illegale vorm veel nadelige gevolgen met zich mee. Zo is er geen toezicht op de veiligheid van de drugs. Het vele geld dat met de productie wordt verdient verdwijnt in de criminele sector van Nederland. En, waar we nu in Nijmegen mee geconfronteerd worden, het drugsafval wordt in de natuur en in woonwijken gedumpt.

Zelfs met de miljoenen die wij jaarlijks besteden aan handhaving en opsporing van drugscriminaliteit wordt er nog altijd op grote schaal illegaal drugs geproduceerd in Nederland, met alle problemen die daarbij komen kijken. De realiteit is: drugscriminaliteit is erg lastig te bestrijden.

D66 vertrouwt het mensen toe zelf een keuze te maken. Door een open gesprek te voeren over de gevaren en er hard op toe te zien dat drugs zo veilig zijn als ze kunnen zijn. Wij staan dan ook voor decriminalisering, het liefst op Europese schaal.

Wat nu?

We kunnen niet alles regelen vanuit de Nijmeegse gemeenteraad. Dit probleem vereist een aanpak groter dan alleen onze stad. Maar we moeten ons wel, ook hier in Nijmegen, in deze discussie blijven mengen. Met een sterk geluid tegen het taboe op drugs. Met een duidelijke keuze voor een effectief en vrijzinnig drugsbeleid.

Wij hebben het college gevraagd met een oplossing te komen voor de Nijmeegse drugsproblemen. Ik hoop dat gemeente Nijmegen ook durft te staan voor de decriminalisering van drugs. Zo niet, dan dagen wij ze uit om met een andere oplossing te komen.

Het is tijd voor een duurzame oplossing. Het is tijd voor een effectief drugsbeleid.

 

Jesse HijinkĀ 

Fractiespecialist veiligheid